Ylur frá Vatnsholti

Inridning av Vaena från ForsYlur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Sun, February 21, 2010 01:52:52

Till sommaren kommer Vaena, Veras äldsta avkomma att ridas in. Det är med stor förhoppning jag skickar iväg min lilla älskling på inridning samt vidare träning. Jag tror på henne. Hon har alla förutsättningar var gällande stammen oavsett. Med Elit hingsten Mökkur frá Varmalaek som far och Vera frá Södulsholti som mor.

Det är min första egen uppfödda avkomma som kommer till inridning. Jag är både nervös och spänd av förväntan. Vet att hon kommer att bli väl behandlad. Det är det viktigaste. Bedömning är bara ett plus om det visar sig att hon är redo för det 2011. Då blir hon fem år.

Tiden går så otroligt fort. Jag ser fortfarande lilla Vaena springa runt, hoppandes på Fors Gård med en överbeskyddande mor bredvid sig konstantsmiley

Vaena kommer även att skickas på spa innan inridning för bästa förutsättningar.

Längtar så tills det är dags.

Lägger in bilder på henne från när hon var föl till hur hon ser ut idag.

Blog image

Hingstfestivalen 2010Ylur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Sun, February 21, 2010 01:30:59

Ylur och jag kommer att deltaga på årets Hingstfestival!

I röda ridhuset på Strömsholm, lördagen den 17 april 2010 kl 12.00

Det är en stor ära att få vara med på detta stora evenemang. Detta ser vi fram emot något enormt!!smiley

Här är bilder från Örnäs, till höger(Fotograf: Anna Helgesson) och Karlstad (Fotograf: Hans Röjder).

En uppdatering var gällande dräktighet på Ylurs ston från 2009. Båda är dräktiga!!Det kommer att bli en förväntansfull sommar då tre nya liv, förhoppningsvis kommer till oss. Veras, Tamyrjas och Djásns föl smiley

Jag är väldigt nyfiken och ser verkligen fram emot att fölvaka med mina nära och kära. Jag kommer självklart att uppdatera mer om dem i vår samt när underverken börjar att födas.

Det är bara 3 månader kvar...känns egentligen väldigt avlägset med tanke på all snö. Men jag hoppas att den börjar att försvinna sakta men säkert snart så att våra älskade mammor får lite värme innan det är dags.

Ylur och jag har precis kommit igång igen. Jag är taggad till max och vi kommer att ladda och göra vårt bästa på nästa tävling som kommer att vara ett SM-kval.

Sedan kommer Ylurs ston ganska snart. Jag tror att han känner på sig det, för han har börjat att vakna efter sin vinterdvala. Han tycker att det är vår nu. Blir så lycklig varje dag jag träffar denna fantastiska varelse. Han gör mig oerhört lycklig och stolt.

Tycker att det är superhärligt att de flesta stoägarna börjar att se sig om efter nya fina hingstar som det finns gott om i Sverige. Än att bara inruta sig på våra gamlingar i gamet. Ska bli spännande att följa avelns utveckling de närmaste åren. Hoppas och tror att "vi" kommer att komma tillbaka till där vi var för några år sedan. Att aveln ska inrikta sig mer på kvalité samt hållbarhet än sportiga spindlar.

Jag har valt att avla på den "gamla" som jag kallar det för nygamla typen av islandshästar. Den grövre modellen. Tror att det är viktigt att bevara dem, för det verkar inte hållbart att avla på att det som tycks är snyggt. Då tänker man inte längre än på individen som föds. Längre fram då kommer denna individ att föda en ännu "finare" häst som sedan blir sämre och sämre var gällande fysiskhållbarhet. Det är väl det vi strävar efter är det inte?

Så jag har stått stadigt när utvecklingen började att eskalera till det sämre när de så kallade (spindelhästarna) och (ponnyerna) blev populära. Nu har jag hört att den "äldre" modellen är tillbaka igen. Det gör mig väldigt lycklig. Eftersom jag har stått för min avel och kommer att hålla den hela livet. Vilket är den mer grövre fast ändå sportiga Islandshästen.

Kommer att skriva mer nu när jag och Ylur kommer igång ordentligt.

Jag vill återigen tacka stoägarna som vågar ta chansen, det kommer att löna sig. Fölen kommer att bli världens vackraste!

Ha det så bra mina vänner i vårt vinterlandskap!!

Här får ni en underbar bild från tävlingen då Ylur och jag kvalade till SM-09 =) (Fotograf: Emma Jansson)

Blog image

/ Jeanette (Längtar till vår och sommar)

Vinnare av Elitklassen på Firmakeppni 2009Ylur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Mon, November 23, 2009 20:28:38

Hej på er!

I Lördags packade vi in oss i bilen och åkte mot Fors Gård för att delta i Firmakeppni 2009 på Fors Gård.

Det var roligt att få träffa alla jag känner som man inte träffar så ofta, helt underbart!!

Det började bli dags för mig och Ylur att göra oss iordning för att delta i Elitklassen. Enormt taggad och kände att det var en ära att få rida i Elitklassen, med bla. en SM-vinnare i T2.

Ylur och jag var först in på banan, jag kände hur lycklig han blev för att få visa upp sig. Så han blåste upp sig och ville verkligen ge ALLT, som alltid. Det är ren lycka att få rida honom.

När alla var inne på banan så drog det igång och vi visade tre gångarter och i olika tempon. Visserligen ville Ylur dra på och visa upp sig, men som den gentleman han är så visade han även sina tempoväxlingar =) Han är så himla lydig och jag behöver bara använda lätta hjälper för att han ska veta vad jag vill och gör exakt det.

Sedan bytte vi varv och visade alla tre gångarterna igen, vi visade tölt, trav, galopp. När dom hade sagt att tävlingen var över och att vi skulle sakta ner så gick Ylva utefter läktaren och frågade publiken vem dom ville skulle vinna och jag hörde Ylur några gånger, vilket jag blev enormt lycklig över.

Sedan var domarna eniga om placeringarna och det var dags för prisutdelning med spänd förväntan så väntade vi på speakerns utrop. Helt plötsligt var han uppe i andra och första placeringarna.

Ylur och jag stod där bredvid SM-vinnaren och var nästan på väg att gå fram till andra placeringen då han sa att Ylur och jag var vinnarna. Det sjönk inte in först när det väl började göra det blev jag så lycklig att jag nästan inte visste var jag gjorde. Fick priser och blev fotograferad. Då hade Ylva även resultatet om vilken häst som var publikfavorit, det var YLUR!!!

Jag blev så oerhört stolt och en sån fantastisk känsla som gjorde allting så overkligt. Jag kände mig så hedrad =)

Några av domarna kom fram efteråt och sa att dom var helt eniga över att Ylur och jag skulle vinna!!

Jag såg på videofilmen dagen efter, som pappa hade spelat in och jag kommer knappt ihåg vad som hände efter att vi vann och blev publikfavorit så fick jag höra när jag blev intervjuad och det var lite pinsamt att jag inte sa något sammanhängande eller rätt men vad gör det. Jag var så enormt lycklig!! Även nu grät jag av lyckasmiley

Vi har fått så mycket fina gratulationer så jag går runt i ett lyckorus och kommer föralltid att göra det. Tack så mycket! Ni är så himla underbara!!

Jag vill passa på att tacka alla som har ställt upp för mig i alla år och alla fantastiska människor som finns runt omkring Ylur och mig samt förr när det var för mig, Perla och Vera.

Nämner några som har fått mig att komma dit jag är idag med min ridning, Även änglar:

Självklart Mamma och Pappa men viktiga människor som har funnits runt mig i hästvärlden.

Anna-Maud E

Min första ridlärare

Jexie E

Annelie N

Ylva H

Nina K

Vignir J

Malin B

Sigfus S

Odd S

Björn D

Johanna E

Sofie S

Anna H

Annelie

Listan kan göras lång, ni andra vet vilka ni är! smiley

Tack så oerhört mycket!!

/ En mycket rörd och superlycklig Jeanette

Vinnare och Klubbmästare i MÖRSYlur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Tue, November 10, 2009 02:56:22

Hej på er alla!

På söndagen var det dags för Ylur, mig och pappa att åka till Runsten och tävla på Mörs KM. Där vi möttes av min underbara mamma och lilla Lotus =)

Var tveksam ifall vi skulle åka men med övertalning och att jag fick tävlingslusten tillbaka så åkte vi, vilket jag nu är så lycklig över. I uttagningen så tyckte Ylur att det var enormt roligt att få visa upp sig, det tycker han alltid. Så han tog det lugnt och ville nog stanna där inne hela dagen. Det drog ner poängen en del men lika glada var jag och Ylur efteråt.

Då packade vi in oss i bilen och åkte till Fors för vi hade hyrt en hage som nog skulle klassas som pool istället. Det är ju så nära till Runsten från Fors så det var helt okej. Samt att Ylur fick hämta nya krafter i sin egna box medans vi åkte iväg och åt lunch.

När vi hade planerat så bra med att komma tillbaka till Runsten innan A-finalen så var det lite förseningar men det gjorde inget. Vi hade täcke till Ylur och glädjen gjorde oss varma =) Sedan var det dags för final och vi peppade till tusen, det var superroligt och Ylur var så taggad.

Jag var så himla stolt över min prins under hela finalen och jag kände hans lycka. När det var dags för ökade tölten så kände jag att Ylur tog i av allt han hade och flög iväg i en enastående ökad tölt, han accelererade i varje steg. Vi fick poängen 7.5!!

Vi flög förbi alla på banan, mina tårar rann av en överväldigande lycka och stolthet. När vi väl skulle avsluta den ökade tölten så brast det och jag började storgråta av lycka, då fick Ylur mååånga kramar och klappar. Då insåg jag att vi varvade alla på banan, jag hade kommit tillbaka till den hästen jag red om först av alla! =)

När vi väntade på placeringarna så stannade jag vid utgången och där stod en underbar människa som innan hade lämnat ett mycket roligt besked om att lämna ett sto till Ylur nästa sommar!! Hon såg att jag grät och började också gråta, hon sa att Ylur var Vackrast!! Det håller jag med om fullt ut=) Han är ju min prins!! Då blev jag ännu mer rörd och grät ännu mer!! Tack snälla du, hoppas att du läser detta =)

Vi Vann och blev MÖRS Klubbmästare i V1 YR, det var superfina priser. Är glad över att vara Mörsare, har ju trots allt varit med ända sedan Mörs startades =)

Det var också jätteroligt att träffa alla som man inte träffar så ofta längre, bland dessa är Ylva (Fagri) Hon är en otroligt fin människa vilket det inte finns gott om...

Är så lycklig att jag har helt fantastiskt fina vänner!!!

Kan bara säga att det finns så mycket falska människor därute, väldigt trist att de finns runt omkring en Men det är bara att bita i det sura äpplet och förstå att dom gör det för en anledning och den anledningen endast!!

Det ger bara mig mer tillfredställelse så deras teknik biter inte. Skriver ingenting mer så har jag ingenting sagt...;)

Vill avsluta med att skriva ner här att jag är lyckligt lottad som har en sån underbar familj som jag har! Få förunnat har jag insett, för länge sen men ändå :P

Jag älskar er innerligt!!!

Kramar till ALLA!!!

Lägger in bilder på mina älsklingar, Vera och hennes första son Vargur <3

/ Jeanette

Ylurs första sto i SVERIGE!!Ylur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Thu, September 03, 2009 00:28:29

Hej på er alla!

Idag har Tamyrja, Ylurs första sto i Sverige konstaterats dräktig!!smiley

Ord kan inte beskriva hur lycklig jag är, helt fantastiskt!

Blandade bilder ifrån Ylurs tävlingar smiley

/ en mycket lycklig blivande far och farmor =)

Vaena och ViljaYlur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Fri, August 28, 2009 02:40:08

Mina ungston Vaena från Fors och Vilja från Yla växer så det knakar! Vaena är inte den lugna storesystern som Vilja ska kunna se upp till utan Vaena är en riktig vilde! smiley

Hon har lekt så mycket i sommar så att hon ser helt förvildad ut med manen som hänger i toffsarsmiley fast hon är söt i sin punkfrisyr!

Vilja har nästan vuxit om storesyster Vaena som ändå är 2 år äldre...

De gör allt tillsammans och har ett starkt band till varandra, vilket är enormt vackert att se!

Här kommer några bilder på systrarnasmiley (Vaena är Brunblacken och Vilja är flax-fuxen med stjärn)
Kurser och betäckningarYlur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Fri, August 28, 2009 01:45:54

Ylur och jag har kommit igång ordentligt med träningen nu.

Jag är väldigt lycklig över Ylurs och mina framsteg nu, det blir bara bättre och bättre. Det är UNDERBART!!!!

Han har haft en liten vila med sitt första sto i sommar. De blev blixtförälskade! Det kändes väldigt bra att få se att han är en riktig gentleman med sina tjejer. Det är hans första betäckningssäsong!

Han vill gärna pussa och gosa länge! Det var härligt att se deras romanssmiley

Han har en tjej kvar hos sig nu, som ska komma i brunst. Hon försöker självklart att spela lite svårfångadsmiley

Det är och har varit oerhört härligt att få ta hand om dem. Vilka fantastiska ston, jag är förväntansfull inför nästa år då Ylurbebisarna förhoppningsvis tittar utsmiley

Det är roligt att de har tagit chansen till guldkorn som är unika!!

Blandade bilder på prinsen, fotograf: Anna Helgesson, www.simlir.se

Ylur- återkomsten Ylur frá Vatnsholti

Posted by Jeanette Fri, August 28, 2009 00:00:32

smiley Hej på er alla!!

Jag är ledsen att det har tagit sån ooooooootroligt lång tid att få se ett nytt blogginlägg. Men nu kommer det med råge!!

Det är självklart att allt ska hända på samma gång men sånt är livet men nu är vi back in game!!

Vera födde ett underverk och det blev ett hingstföl som heter Vargur från Ylasmiley. Han är en riktig kämpe och fick ett väl valt namn. Han fick en infektion det första dygnet och höll på att avlida men med mina och Vargurs räddande änglar Anna och Annelie så finns han vid liv idag. Jag är evigt tacksam och det vet dom!!!

NI ÄR HELT OTROLIGT UNDERBARA!!!!

Vargur är den busigaste och tuffaste i hagen nu!! Han har ej fått bestående men av det som hände, vilket vi var mycket oroliga för.

Jag fick ÄNTLIGEN mitt efterlängtade hingstfölsmiley

Efter den tuffa veckan på Ultuna var det dags att försöka ladda inför SM, jag och Ylur var peppade till max. Sedan kom ovädret och sabbade en del för oss men vi tar nya tag inför nästa SM. I tölten så gick han bra förutom att han blev tittig och därav blev spänd.

I fyrgången gick det fantastiskt tills vi skulle avsluta med galoppen och jag ställde ut myyycket eftersom jag absolut inte ville ta några risker med fel galopp. Då trodde min söta prins att vi skulle ut ifrån banan, gick upp mot staketet där utgången var, halkade upp på staketet och fastnade med ena frambenet och drog loss sig genom att flyga upp i luften. De få sekunderna kändes som en evighet och jag trodde att han hade gjort sig illa.

Ylur fortsatte som den gentleman han är i galopp och jag fick bryta av och se om han hade skadat sig, vilket jag trodde var fakta. Så var det inte men jag vill ABSOLUT inte riskera hans hälsa för någonting!!!

Så vi skrittade och jag hängde ner på hans högra sida och kollande om han var halt eller blödde. Det ända som hade hänt var att ena bootsen hade åkt runt, på den hoven som han fastnade med i staketet. Jag beslutade att galoppera den sista långsidan för min egen skull, jag blev väldigt chockad medans min prins kom över det på en sekund. Han är fantastisk!!!

När jag väl fick se våra poäng i de andra gångarterna var det lite surt (vi fick bra poäng), men vi tar det nästa år istället smiley

Fotograf: Anna Helgesson, www.simlir.se

Vargur från Yla, Ylur och jag på SM.